Skocz do zawartości


Zdjęcie

Automatyczne wyłączanie komputera po zamknięciu systemu


  • Please log in to reply
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 02 February 2006 - 10:20

Mam komputery w domenie, gdzie serwerem jest windows 2000 sbs server. Mam 8 plyt z instalka serwera i stacji roboczych (na stacjach roboczych jest WinXP).

Moj problem polega na tym, ze stacje robocze po zamknieciu systemu nie wylaczaja sie - to nie jest na pewno problem sprzetowy. Pojawia sie okno: teraz mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer i trzeba samemu go wylaczyc. Probowalem trick&tips ale nie dziala. Moze serwer ma kontrole nad tym wylaczaniem?

Czy ktoś wie jak usunac ten problem, zebym mogl calkowicie wylaczyc komputery zdalnie za pomoca polecenia 'shutdown'?

P.S. Serwer wyłącza sie automatycznie.

#2 Veers

Veers

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Moderatorzy
  • 10996 postów

Napisano 02 February 2006 - 10:50

Z tym "na pewno" - to ja bym uważał, i sprawdził na wszelki słuczaj czy aby ACPI jest włączone w BIOSie.....
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." A.C.Clarke

#3 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 02 February 2006 - 11:07

[quote name='"Veers"]Z tym "na pewno" - to ja bym uważał' date=' i sprawdził na wszelki słuczaj czy aby ACPI jest włączone w BIOSie.....[/quote']

Na pewno. Mam program, ktorym wlaczam zdalnie komputery i to dziala, wiec w BIOS-ie mam to wlaczone. Problem jest natury systemowej - Windows gdzies to zablokowal tylko nie wiem, czy nap oziomie serwera, czy na poziomie stacji roboczej.

#4 kur?

kur?

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 3222 postów

Napisano 02 February 2006 - 12:02

[quote name='"BcbMan"][quote="Veers"]Z tym "na pewno" - to ja bym uważał' date=' i sprawdził na wszelki słuczaj czy aby ACPI jest włączone w BIOSie.....[/quote']

Na pewno. Mam program, ktorym wlaczam zdalnie komputery i to dziala, wiec w BIOS-ie mam to wlaczone. Problem jest natury systemowej - Windows gdzies to zablokowal tylko nie wiem, czy nap oziomie serwera, czy na poziomie stacji roboczej.[/quote]

Hehe dobre:) FYI włączanie nie ma nic wspólnego z wyłączaniem.
[CCNA][MCSE NT4][MCSE2000+Security][MCSE 2003+Messaging][MCTS]
www.windowsinfo.eu
?

Dołączona grafika

#5 Veers

Veers

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Moderatorzy
  • 10996 postów

Napisano 02 February 2006 - 12:59

....Na pewno. Mam program' date=' ktorym wlaczam zdalnie komputery i to dziala, wiec w BIOS-ie mam to wlaczone. Problem jest natury systemowej - Windows gdzies to zablokowal tylko nie wiem, czy nap oziomie serwera, czy na poziomie stacji roboczej.[/quote']

Hehe dobre:) FYI włączanie nie ma nic wspólnego z wyłączaniem.

... a kwestia prądu ? :lol:
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." A.C.Clarke

#6 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 03 February 2006 - 11:03

Zdalne wlaczanie ma wiele wspolnego z nie wylaczaniem sie kompa po zamknieciu systemu. Jezeli ma sie obudowe AT zamiast ATX to funkcja automatycznego wylaczania komputera po zamknieciu systemu nie bedzie dzialac i nie bedzie dzialac wake on lan (BIOS musi to obslugiwac). Jezeli sie myle to prosze mnie poprawic.

A nawiasem mowiac, widze ze sie czepiacie zamiast pomoc.

Jesli ktos zarzadza serwerem SBS i udalo mu sie uporac z tym problemem to prosze o pomoc.

A w ogole zastanawiam sie po co projektant blokowal automatyczne wylaczanie kompa po zamknieciu systemu. Chyba sie nudzil, bo nie ma z tego zadnych korzysci, a tylko same problemy.

P.S. Jest to serwer SBS2000 dedykowany dla szkoł.

#7 kur?

kur?

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 3222 postów

Napisano 03 February 2006 - 11:32

Zdalne wlaczanie ma wiele wspolnego z nie wylaczaniem sie kompa po zamknieciu systemu. Jezeli ma sie obudowe AT zamiast ATX to funkcja automatycznego wylaczania komputera po zamknieciu systemu nie bedzie dzialac i nie bedzie dzialac wake on lan (BIOS musi to obslugiwac). Jezeli sie myle to prosze mnie poprawic.


Nie chodzi o obudowę a raczej o standard zarządzania zasilaniem.

Moja wypowiedź odnosila sie w duzej mierze do stwierdzenia:

Veers napisał:
Z tym "na pewno" - to ja bym uważał, i sprawdził na wszelki słuczaj czy aby ACPI jest włączone w BIOSie.....


Na pewno. Mam program, ktorym wlaczam zdalnie komputery i to dziala, wiec w BIOS-ie mam to wlaczone. Problem jest natury systemowej - Windows gdzies to zablokowal tylko nie wiem, czy nap oziomie serwera, czy na poziomie stacji roboczej.


Mianowicie chodzi o to, że aby móc właczyc komputer nie jest wymagany standard ACPI, wystarczy APM + obsluga WoL
Jest to dobrze wytlumaczone pod linkiem:
http://www.intel.com...b/cs-008459.htm

Natomiast w kwestii wyłączania komputera jest wymagany standard ACPI.

To tak w celu lepszego zrozumienia problemu.
Co do rozwiazania to w managerze urzadzen komputer jest pokazywany jako ACPI?


PS. Dlatego twierdzę ze wol i wylaczanie nie maja ze soba wiele wspolnego, no moze poza prundem :wink:
[CCNA][MCSE NT4][MCSE2000+Security][MCSE 2003+Messaging][MCTS]
www.windowsinfo.eu
?

Dołączona grafika

#8 Nixtone

Nixtone

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 15401 postów

Napisano 03 February 2006 - 20:31

APM i włączona obsługa APM w systemie też pozwalają wyłączać kompa ;)
Pozdrawiam
There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't..
Jak zadawać pytania?

#9 tzok

tzok

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 5824 postów

Napisano 03 February 2006 - 23:50

Więc profilaktycznie zainstalował bym sterowniki od chipsetu, potem sprawdził, czy odłączone od LANu (domeny) wyłączają się normalnie.
[MCP Windows XP]
| Intel Pentium4 2.6 HT @ 3GHz | Abit IS7-E2 | 2x1024MB DualDDR-400 | ATI Radeon x1600PRO 256MB | WD1600AAJB + SP0802N | LiteON LDW-52327s + LiteON LH20A1P | Amacrox Warrior AX400-PNF |
Chcesz si? na kim? wy?y? - odstresuj si? na MyBrute

#10 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 06 February 2006 - 08:56

A gdzie w menedżerze urządzeń jest napisane, czy komputer obsługuje ACPI?

Wcześniej miałem zainstalowane Windows XP z płyty (a nie z serwera) i komputery się same wyłączały, więc sprzęt jest zgodny. Problem leży albo w sterownikach, albo w ustawieniach systemu.

#11 Rebe

Rebe

    Cadyk

  • Moderatorzy
  • 19819 postów

Napisano 06 February 2006 - 09:09

Przy pozycji "komputer" - "komputer PC........"
Im dłużej się po forach szlajam, tym bardziej wątpię w prawdziwość tezy głoszącej, iż "Nie ma głupich pytań".

#12 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 06 February 2006 - 09:20

W bieżący stan zasilania pisze D0, obsługiwane stany zasilania to: PD_CAP_D0_SUPPORTED i PD_CAP_D3_SUPPORTED, czy to oto chodzi? (nigdzie nie widze ciągu ACPI)

#13 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 06 February 2006 - 09:38

W ukrytych urządzeniach znalazłem: "Sterownik MS ACPI", na zakładce 2 jest napisane: "To urządzenie działa poprawnie", a na zakładce 3: "Stan: uruchomiony".

Znalazłem porade http://www.xp.net.pl/faq.html#w2katx i tam pisze cos o wlaczeniu NT APM, ale tego u mnie nie moge znalezc. Moze tu tkwi problem? (nie wiem jak to wlaczyc)

#14 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 08 February 2006 - 11:35

Już znalazłem rozwiązanie problemu.

Funkcje ACPI nie zostały wkompilowane w jądro Windows (jest to instalacja dedykowana dla pracownii szkolnych). Muszę zmienić parametry kompilacji jądra Windows i... zainstalować jeszcze raz Winde na wszystkich stacjach roboczych (15 szt.) :). Masakra!

Dzieki za pomoc (dobre intencje tez sie licza i to bardzo).

Pozdrawiam, BcbMan.

#15 tzok

tzok

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 5824 postów

Napisano 08 February 2006 - 12:05

Jądra Windows to się raczej we własnym zakresie nie kompiluje, co najwyżej był zainstalowany niewłaściwy sterownik HAL. System NT ma mikrojądro i żadne sterowniki nie są w nie wkompilowane.
[MCP Windows XP]
| Intel Pentium4 2.6 HT @ 3GHz | Abit IS7-E2 | 2x1024MB DualDDR-400 | ATI Radeon x1600PRO 256MB | WD1600AAJB + SP0802N | LiteON LDW-52327s + LiteON LH20A1P | Amacrox Warrior AX400-PNF |
Chcesz si? na kim? wy?y? - odstresuj si? na MyBrute

#16 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 08 February 2006 - 13:26

Ale w tej wersji dedykowanej (moze w innych wersjach tez) moge wlaczyc lub wylaczyc wkompilowanie obslugi ACPI w jadro systemu (jesli sprzet nie przeszedl testu zgodnosci to domyslnie wylacza sie obsluge ACPI - producent tlumaczy to tym, ze nie ma pewnosci, czy obsluga ACPII jest mozliwa).

WinXP instaluje sie z dyskietki startowej (!), ktora pobiera instalke Windy z serwera. Na dyskietce jest plik, w ktorym mozliwe jest ustawienie kilku opcji kompilacji jadra :mrgreen:

#17 tzok

tzok

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 5824 postów

Napisano 08 February 2006 - 13:45

Powtarzam, Windows to Linuks tu nie ma różnych kompilacji jądra, jest jedno mikrojądro i ono nie zawiera sterowników.
Do wyboru jest natomiast HAL czyli warstwa abstrakcji sprzętu, jest to rodzaj sterownika, który da się (choć może to sprawiać problemy) wymienić już po zainstalowaniu systemu.
Zresztą nawet w przypadku wybrania HAL w wersji APM /BIOS Plug and Play/ (nie ACPI) da się ustawić automatyczne wyłączanie komputer po zakończeniu działania systemu, chyba, że zainstalowany był jeszcze jakiś inny HAL, który tego nie obsługiwał.
[MCP Windows XP]
| Intel Pentium4 2.6 HT @ 3GHz | Abit IS7-E2 | 2x1024MB DualDDR-400 | ATI Radeon x1600PRO 256MB | WD1600AAJB + SP0802N | LiteON LDW-52327s + LiteON LH20A1P | Amacrox Warrior AX400-PNF |
Chcesz si? na kim? wy?y? - odstresuj si? na MyBrute

#18 BcbMan

BcbMan

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 08 February 2006 - 14:19

No wiec, jesli rzeczywiscie pozjadales wszystkie rozumy (tak jak masz napisane) to pewnie wiesz lepiej. Ja nie siedze w tym az tak gleboko.

Ale dostalem takiego maila:

[...] Wskazówka: Jeżeli podczas instalacji stacji na ekranie pojawi się informacja o tym, że komputer jest niezgodny ze specyfikacją MENiS, instalacja będzie możliwa, jednak ze względu na niepewność czy płyta główna komputera obsługuje zaawansowane funkcje zarządzania energią, wszystkie funkcje ACPI dla WindowsXP zostaną wyłączone na poziomie jądra systemu operacyjnego.
Jeżeli jesteś pewien, że płyta główna obsługuje funkcje ACPI. Poddaj edycji, znajdujący się na dyskietce, plik a:\dat\oem_inf.dat
tak aby linia:
FFFFFFFF,Przeznaczenie nieznane,Nierozpoznany,E_ISA_UP
miała następującą postać:
FFFFFFFF,Przeznaczenie nieznane,Nierozpoznany,ACPIAPIC_UP
[...]


Masz pewnie racje bo tutaj tylko pisze owlaczeniu lub wylaczeniu opcji na poziomie jadra os-u

Pozdrawiam, BcbMan.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych