Skocz do zawartości


Zdjęcie

Tryb MS DOS pod XP pro


  • Please log in to reply
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 sisQ

sisQ

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 29 April 2006 - 08:20

w jaki sposub mogę uruchomić tryb ms dos pod XP podczas startu systemu abym mugł wybrać poniewarz chcę zrobić updeyt biosu i potrzebuję to zrobić pod DOSEM

#2 K.M

K.M

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 11107 postów

Napisano 29 April 2006 - 08:24

Updejt Biosu z pod Windowsa zycze sczęścia jak sie uda.
Zrób sobie dyskietke z dosem albo na płyte nagraj z obrazu ISO.
Dosa znajdziesz np. tutaj http://www.freedos.org/ po za tym widać że nie czytałeś instrukcji jak updejtowac Bios bo tam pisze zapewne wyraźnie że chodzi o dosa z dyskietki lub plyty a nie tryb MS-Dos w windowsie.

#3 Veers

Veers

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Moderatorzy
  • 10996 postów

Napisano 29 April 2006 - 08:40

.... tryb MS-Dos w windowsie.

Hmmm - a MS się zapiera że w XP nie ma "trybu" DOS, a jest tylko konsola tekstowa .....
A jeśli chodzi o sisQ, , to ja bym na twoim miejscu zaniósł sprzęt do jakiegoś serwisu, bo czuję że będą kłopoty ....
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." A.C.Clarke

#4 sisQ

sisQ

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 29 April 2006 - 09:40

»BIOS Update Utility
ASRFLASH.EXE: The Flash Memory Writer utility is included in the WinZip format of BIOS file. It updates the BIOS by uploading a new BIOS file to the programmable flash ROM chip on the motherboard. To determine the BIOS version of your motherboard, press <F2> to enter the BIOS setup utility during bootup, and check the BIOS version from the Main menu. Larger numbers represent a newer BIOS file. This utility works only in DOS mode. &#40;How do I check the BIOS version?&#41;
1.The BIOS vision can be found during system boot up.
 2.The BIOS vision can be found in BIOS setup utility.



The Flash Memory Writer utility can not be suitable for all ASRock motherboards. Please use the Flash utility which is included in each BIOS file to update its BIOS. Also ASRock motherboard MUST use ASRock's Flash utility to update BIOS, those uncertified BIOS flashing tools will cause motherboard damage.

»Updating BIOS Procedures
Create a bootable system floppy disk.
Download an updated ASRock BIOS file &#40;WinZip format with .zip file extension&#41; from the web site, unzip the BIOS file and save both ASRFLASH.EXE utility and BIOS file to the disk you created in step 1.
Boot from the disk you created in step 2.
At the "A:\" prompt, type ASRFLASH, hit space bar once, and type BIOS file name then press <Enter>. For example: A:\ASRFLASH K7S41GX2.00 <Enter> then you will see a message "Please wait for BIOS loading ROM".
After 30 seconds, you will see the message "Flash ROM Update Completed - Pass", then you have finished upgrading the BIOS.
After finishing upgrading the BIOS, please remove the floppy disk. Restart your system and press <F2> to enter the BIOS setup utility during boot up.
In Exit menu, please select "Load Default Settings" and press <Enter> to continue.
Select "Exit Saving Changes" and press <Enter> to exit the BIOS setup utility.
Now, system is booting up with new BIOS.
»Notice
If you encounter problems while updating the new BIOS, DO NOT turn off your system since this corrupt BIOS might cause your system failed to boot up. Just repeat the process, and if the problem still persists, update the original BIOS file. If the Flash Memory Writer utility was not able to successfully update a complete BIOS file, your system may not be able to boot up. If this happens, your system will need service.

oto instrukcja bios mam już ściągnięty ale chyba muszę to zrobić z pod Dos-a

#5 Rebe

Rebe

    Cadyk

  • Moderatorzy
  • 19819 postów

Napisano 29 April 2006 - 09:54

Wystarczy, że będziesz miał dyskietkę startową - można ją zrobić przy wyborze opcji formatowania dyskietki z poziomu systemu ( twórz dysk systemu MS-DOS) - z dogranymi flasherem i plikiem BIOS-u. Z niej w takim wypadku start załatwi sprawę.
Im dłużej się po forach szlajam, tym bardziej wątpię w prawdziwość tezy głoszącej, iż "Nie ma głupich pytań".

#6 sisQ

sisQ

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 29 April 2006 - 11:30

mam jeszcze jedno pytanie oto link do mojej płyty głównej z biosamihttp://www.asrock.co...K7S8X R3.0#bios i mam bios 2.20 czy ten 2.60 jest biosem czy jakimś uaktualnieniem do nowej wersji biosu bo niewiem jaki ściągnąć aby uaktualnić a myślę że chyba ten najnowszy 2.60

#7 Guest

Guest

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Goście
  • 136070 postów

Napisano 29 April 2006 - 11:40

Jeśli stawiasz takie pytania to najlepiej nic nie ściągaj, a tym bardziej nic nie uaktualniaj BIOSa bo „załatwisz” komputer i dopiero narobisz kłopotu. Poproś , aby zrobił to ktoś kto się cokolwiek na tym zna.

#8 tsm

tsm

    Będzie z niego mastah

  • Użytkownicy
  • 321 postów

Napisano 29 April 2006 - 11:45

Updejt Biosu z pod Windowsa zycze sczęścia jak sie uda.


robilem update biosu 4 razy i tylko z poziomu Windowsa. Jest git :-), wiec to co piszesz nie jest to regula.

ps. plyta Asus P5GPL-X, narzedzie Asus Update.
"I odbijanie si? 'od dna' Mo?e by? przyjete Jako skakanie innym do oczu." K.P.

#9 K.M

K.M

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 11107 postów

Napisano 29 April 2006 - 12:01

Updejt Biosu z pod Windowsa zycze sczęścia jak sie uda.


robilem update biosu 4 razy i tylko z poziomu Windowsa. Jest git :-), wiec to co piszesz nie jest to regula.

ps. plyta Asus P5GPL-X, narzedzie Asus Update.

No wiesz ludzie też noże połykają a i jeden to kule zębami łapał :) najbezpieczniej i najpewniej jest dyskietką z Dosem

#10 caterpillar

caterpillar

    Będzie z niego mastah

  • Użytkownicy
  • 401 postów

Napisano 29 April 2006 - 12:16

Updejt Biosu z pod Windowsa zycze sczęścia jak sie uda.
Zrób sobie dyskietke z dosem albo na płyte nagraj z obrazu ISO.
Dosa znajdziesz np. tutaj http://www.freedos.org/ po za tym widać że nie czytałeś instrukcji jak updejtowac Bios bo tam pisze zapewne wyraźnie że chodzi o dosa z dyskietki lub plyty a nie tryb MS-Dos w windowsie.


Do wiekszosci plyt glownych sa dodane programy flaschujace pod windowsa xp. Wiele razy flaschowalem biosa w taki sposo, jest to wygodniejsze nie trzeba robic dyskietki start. z dosem. Zreszta w kompach ktorych uzywam stacji dyskietek nie posadam :)

#11 JACKo

JACKo

    Master Jama ;)

  • Moderatorzy
  • 9875 postów

Napisano 29 April 2006 - 12:32

A kto teraz dyskietek używa... lepsze już flashe na usb czy małe płytki cd/dvd...

#12 Veers

Veers

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Moderatorzy
  • 10996 postów

Napisano 29 April 2006 - 13:18

[quote name='"caterpillar"]Do wiekszosci plyt glownych sa dodane programy flaschujace pod windowsa xp. Wiele razy flaschowalem biosa w taki sposo' date=' jest to wygodniejsze nie trzeba robic dyskietki start. z dosem. [/quote']
Że wygodniejsze - to się zgodzę - ale żeby było bezpieczne... to wybacz - ale mam odmienne zdanie na podstawie doświadczeń ludi którzy mysleli jak ty, do momentu w którym .... coś się nie zawiesiło podczas flashowania.
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." A.C.Clarke

#13 sisQ

sisQ

    Trochę już napisał

  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 29 April 2006 - 13:37

więc tak zrobiłem dyskietke systemową z XP pro wiem że muszę wrzucić tam tego flasza i wersje nową biosu i potem podać mu gdzie jest ta nowa wersja tylko jaką mam wybrać

#14 caterpillar

caterpillar

    Będzie z niego mastah

  • Użytkownicy
  • 401 postów

Napisano 29 April 2006 - 16:06

[quote name='"Veers"][quote="caterpillar"]Do wiekszosci plyt glownych sa dodane programy flaschujace pod windowsa xp. Wiele razy flaschowalem biosa w taki sposo' date=' jest to wygodniejsze nie trzeba robic dyskietki start. z dosem. [/quote']
Że wygodniejsze - to się zgodzę - ale żeby było bezpieczne... to wybacz - ale mam odmienne zdanie na podstawie doświadczeń ludi którzy mysleli jak ty, do momentu w którym .... coś się nie zawiesiło podczas flashowania.[/quote]
Moin skromnym zdaniem to wieksze jest prawdopodobienstwo wystapienia awarii dystiedki podczas flashowania niz zwis systemu. Flashowale w tem sposob kilkadziesiat razy i rzadnych problemow nie mialem

#15 K.M

K.M

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 11107 postów

Napisano 29 April 2006 - 16:26

[quote name='"caterpillar"][quote="Veers"][quote="caterpillar"]Do wiekszosci plyt glownych sa dodane programy flaschujace pod windowsa xp. Wiele razy flaschowalem biosa w taki sposo' date=' jest to wygodniejsze nie trzeba robic dyskietki start. z dosem. [/quote']
Że wygodniejsze - to się zgodzę - ale żeby było bezpieczne... to wybacz - ale mam odmienne zdanie na podstawie doświadczeń ludi którzy mysleli jak ty, do momentu w którym .... coś się nie zawiesiło podczas flashowania.[/quote]
Moin skromnym zdaniem to wieksze jest prawdopodobienstwo wystapienia awarii dystiedki podczas flashowania niz zwis systemu. Flashowale w tem sposob kilkadziesiat razy i rzadnych problemow nie mialem[/quote]
Twoje zdanie twoim zdaniem i masz do tego prawo ale praktyka pokazuje coś zupełnie odmiennego.

#16 Piotr P.

Piotr P.

    Będzie z niego mastah

  • Użytkownicy
  • 352 postów

Napisano 29 April 2006 - 17:59

Updejt Biosu z pod Windowsa zycze sczęścia jak sie uda.


Jesli zrobi to z glowa, a nie nogami to uda sie na 100%, ja zawsze wykonuje update BIOS'a z systemu i zero problemow.
Piotr Palusi?ski [Microsoft MVP]
Nigdy nie k?—? si? z g?upcem, bo ludzie mog? nie dostrzec r—znicy

#17 Veers

Veers

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Moderatorzy
  • 10996 postów

Napisano 29 April 2006 - 18:08

[quote name='"Piotr P."]Jesli zrobi to z glowa' date=' a nie nogami to uda sie na 100%, ja zawsze wykonuje update BIOS'a z systemu i zero problemow.[/quote']
Na 100% to każdy z nas kiedyś kopnie w kalendarz ....
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." A.C.Clarke

#18 ZnAl

ZnAl

    Maniak?...

  • Użytkownicy
  • 2014 postów

Napisano 29 April 2006 - 21:42

tylko jaką mam wybrać

najnowsza
tylko najpierw sprawdz changeloga (liste zmian) bo moze sie okazac ze nie oplaca ci sie fleszowac tego biosa

#19 Seeker

Seeker

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Użytkownicy
  • 4366 postów

Napisano 30 April 2006 - 04:38

Dlaczego jeszcze nikt nie napisał,by BIOS uaktualniać wtedy gdy UPSem dysponujemy - że tak retorycznie zapytam?
Nie bym się czepiał - od tego jest Veers :) , ale bez tego urządzenia to naprawdę jest tylko, a może aż 50% szans na sukces :lol:
"Ogólnie zaś chodzi o to żeby nie być idiotą?"
__________________________________________

#20 Veers

Veers

    Pozjadał wszystkie rozumy

  • Moderatorzy
  • 10996 postów

Napisano 30 April 2006 - 08:38

Dlaczego jeszcze nikt nie napisał,by BIOS uaktualniać wtedy gdy UPSem dysponujemy - że tak retorycznie zapytam?
...

... ja mam pewne podejrzenie .... wiesz Seeker - ten dreszczyk emocji.... 8)
"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." A.C.Clarke




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych